Senaste inläggen

Av svenne - 4 september 2008 12:51

Riksbanken har höjt reporäntan som nu är 4,75%

Om bankerna nu också höjer inlåningsräntan och inte bara utlåningsräntan betyder det att det en tid framöver kommer vara lönsamt att ha pengar på ett vanligt bankkonto. Men storbankerna brukar inte vara så duktiga på att erbjuda konkurrenskraftiga räntor, så se till att titta runt efter ett alternativ för dina sparpengar som är gynnsamt. En lite högre ränta kan göra ganska stor skillnad på ett par års sikt, speciellt om man återinvesterar räntan, och utnyttjar effekten ränta på ränta.

Ränta på ränta innebär alltså att man lägger tillbaka räntan eller avkastningen som tjänats in på det ursprungliga investeringsbeloppet och låter den ackumuleras så att man i framtiden tjänar ränta även på tidigare räntor.

Om du däremot är låntagare fungerar 'ränta på ränta'-effekten istället emot dig. där 'ränta på ränta' jobbar emot din ekonomi med samma styrka.

Med denna räntekalkylator kan du räkna ut skillnaden för olika räntor. ANNONS
Av svenne - 30 augusti 2008 23:39

Presstöd är ett ekonomiskt bidrag från staten till tidningar, främst dagspress.
Syftet sägs vara att främja mångfald och konkurrens inom dagspressen.
Presstödet är uppdelat på direkt presstöd respektive driftsstöd.

Riksdagen beslutade för första gången om direkta ekonomiska bidrag till pressen 1965. Presstödet gavs då till de politiska partiernas opionsbildande verksamhet, och partierna fick själva vidarebefordra pengarna till sina respektive tidningar.
 Efter några år omarbetades systemet till fasta regler och en statlig myndighet som fördelar stödet. Stödet finns i två former:
 Direkt presstöd respektive driftsstöd Driftsstöd går till tidningar som är andratidningar på utgivningsorten (som har högst 30 % spridning på utgivningsorten).


De krav som ska vara uppfyllda för att få presstöd är en upplaga på minst 2000 exemplar, huvudsaklig spridning genom prenumerationer, och tidningen får inte gå med vinst.

Det var tidigare aviserat att regeringen kraftigt skulle minska ner på presstödet, men nu har de ändrat sig i den frågan. Riktigt illa. Presstödet är lika förlegat som public service och tv-avgiften.
Det uppfyller inte sitt syfte, utan i bästa fall uppfyller det syftet att upprätthålla ett oligopol av en orts tidningsutgivning,
men då många lokaltidningar ges ut av samma utgivare lyckas man inte heller med detta, utan presstödet hindrar instället
uppstickare att existera, samt subventionerar en förlegad distributionsform av nyheter. Och detta betalar varje svensk över 50kr per år för i form av skatter.

Dock är det ju uppenbart att presstödet hämmar konkurrensen och det lär inte dröja länge (eller ja med den byråkratin lär det ju dröja länge iallafall) men presstödet kan se sina dagar räknade då det
pågår en dialog mellan Kultur-departementet och EU-kommissionens generaldirektorat för konkurrens.


ANNONS
Av svenne - 24 augusti 2008 15:31

Som jag har skrivit tidigare finns det många fördelar med att ha ett eget företag jämfört med att vara anställd. Som regelsystemet och trygghetssystemen ser ut i Sverige idag finns det många nackdelar också, men om man hittar en lönsam affärside kan fördelarna överväga.

En affärside behöver inte vara helt unik, men det underlättar om den iallafall har något som utmärker den jämfört med konkurrenterna. En affärside kan vara att driva en kiosk, men om du inte kan erbjuda något utöver den existerande kiosken i området kommer det vara svårt att lyckas. Här bjuder jag på några lite mer unika affärsideer. Kanske någon kan passa dig. 


Översttning på webben.
En webbaserad affärside jag kan bjuda på är  en tjänst där man kan bli medlem och skriva in, eller klistra in en text och ange vilket/vilka språk man vill ha den översatt till. Sedan kan personer från olika länder mot betalning översätta texten. Översättare lämnar bud hur mycket de vill ha betalt per 100ord och betygssättning hur bra översättarna är etc.


Flyttfirma för webbsidor.
Det är många som stannar kvar med sin webbsida på ett webbhotell bara för att det upplevs komplicerat att flytta till ett annat,
t.ex vad det gäller att få rätt databaskopplingar, mailformulär dns-servrar och andra inställningar som kan skilja mellan olika webbhotell.
Med en flyttfirma för webbhotell skulle man för en billig pening erbjuda sig att flytta kundernas webbsidor till ett stabilare eller mer prisvärt
webbhotell eftersom det inte är så komplicerade och tidsödande inställningar när man väl är inne i det.
Man skulle också kunna fungera som webbhotellsmäklare och få provision när man föreslog ett webbhotell man har samarbete med och som man anser prisvärt eller bra.


Fixare.
Med två heltidsarbetande vuxna i ett hushåll blir det inte så mycket tid över till annat än att klara av jobbet och vardagen.
Med villa, barn och trädgård är det dock mycket som behöver fixas. Man kanske behöver pluggar av en viss storlek för att sätta upp en tavla,
en barnstol till yngsta barnet, en hake till grinden, en stol till uteplatsen, en trasig tegelpanna som behöver bytas och många andra småsaker som inte tar lång tid att fixa, men om man inte bor nära en
barnaffär, verktygshandel och trädgårdsaffär kan det ta veckor innan man får tillfälle att leta reda på var man kan skaffa det som behövs och också möjlighet att ta sig dit.
När man väl gör det tar det ofta lång tid att hitta rätt och värdefull kvalitetstid har gått till spillo.
Som personlig fixare kan man åtta sig att att fixa sådan här småsaker, genom att hos sina kunder ta emot en lista på vad de har för behov, där de också kan ange önskemål t.ex ett maxpris för barnstolen, önskad färg etc.
Genom att ha många kunder, samt att man kan få billigare när man köper större volymer behöver påslaget inte bli så stort, jämfört med vad kunden hade fått betala genom att själv åka runt till butikerna, och sakerna kunde sedan levereras hem
till kunden.

Av svenne - 23 augusti 2008 16:47

Gott om pengar är det ont om för de medverkande familjerna i lyxfällan som har sänts i tv3. Programmet är intressant att titta på, men det har varit lite för enformigt, d.v.s samma story varje gång. En familj har tagit för stora lån och har ingen kontroll på utgifterna. Charlie och Mattias ska ordna upp detta. Det börjar bra men så dyker det upp något som gör att deras plan ställs på ända, men så lyckas de ordna upp det till slut iaf. Det vore roligt med lite mer variation på urvalet av medverkande. Det kanske det blir framöver då Mattias och Charlie inte kommer jobba vidare med programmet. Istället kommer det ledas av Elisabeth Fogelström och Lasse Hellström.

Av svenne - 21 augusti 2008 23:25

Mina tidigare tankar kring stagflation verkar besannas i allra högsta grad. Dagens ekonominyheter präglades av vice riksbankschefens prognos om fortsatt stigande och spridande av inflationen samt en försämring av konjunkturen.

Av svenne - 18 augusti 2008 23:31

Dan känner sig illa behandlad av ups då de tar betalt för att rätta till sina egna mistag. Disruptive uppmärksammade detta och föreslog att fler bloggare skulle göra detsamma. Och det är inte bara jag som hörsammat denna uppmaning vilket innebär att dans post för tillfället ligger bland topp-tio vid en sökning på google på ups. Oups.

Av svenne - 18 augusti 2008 23:20

Se till att skaffa kompetens inom det arbetsområde du arbeter inom. Den som inte har någon unik kompetens måste arbeta väldigt hårt och mycket för att göra ett bättre jobb än vem som helst annars skulle göra. Den som har en unik kompetens kan inte lika lätt bli ersatt av någon annan, och de arbetsuppgifter man gör går ofta snabbare än om man inte hade specialkunsakaper inom området. Den tiden man får över kan man ägna sig åt att fördjupa sig ytterligare inom sitt område.

Av svenne - 13 augusti 2008 11:11

Man märker att det är många som vill in och tjäna pengar på internet nu. Det märks inte minst på alla tutorials och artiklar om hur man blir rik på internet. Det är bra. Det man ska göra är att ligga ett steg före den stora massan. T.ex när den stora massan hänger på community, kan man skapa plugins som de kan använda, vill många starta en blogg, är det en ide att starta ett bloggnätverk eller något annat de behöver, och vill den stora massan tjäna pengar webben, kan du dra nytta av denna trenden också.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2009
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ inkomsten med Blogkeen
Följ inkomsten med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se