Direktlänk till inlägg 11 september 2008

Rika studenter, inte fattiga studenter.

Av svenne - 11 september 2008 16:11

Studenter har fått mindre marginaler de senaste åren.  Och uttrycket "fattig student" används titt som tätt. Men faktum är att det är helt absurt hur studenter klagar på sin ekonomiska situation, när de får en högkvalitativ jobbförberedande utbildning kostnadsfritt. Och dessutom får man ett par tusen för besväret, samt fördelaktiga lån så att man förutom ev. sparade pengar, eller stöd från föräldrar eller extrajobb, har 7492kr att leva på. Dessutom så har man som student rabatter på allt från böcker till resor. Ändå klagar studenterna över sin ekonomiska situation. Studietakten idag, till skillnad från för 10 år sedan är också så låg på många utbildningar att det inte är några problem att jobba vid sidan av. Men visst, om man blir sjuk, eller med barn så har man ett sämre trygghetsnät än egna företagare (riktigt dåligt alltså) Och visst, om man måste betala tandläkaren en månad så blir det problem, men t.ex så hörde jag ett reportage på radion om en student som precis fick budgeten att gå ihop. När hon fick frågan om det var några utgifter hon skulle kunna undvika så så framkom det att hon lade en hel del pengar på cigaretter, godis och ansiktskrämer. Det är lite märkligt att man kan kalla sig fattig med dessa utgifter. Även ordförande för studentkåren intervjuvades och tyckte det var larvigt att man klagade på att studenter lade dyra pengar på att gå och fika, när de hade kunnat äta matnyttig mat för samma pris, då detta var så små utgiftsposter om man såg till det stora hela. Inte alls. Det är just genom att göra sådana medvetna val, att äta en lagad måltid hemma, istället för en fika ute som man får pengar över.

 
ANNONS
 
Ingen bild

jonas

5 oktober 2008 17:11

vill bara säga att jag läser ekonomi och min flickvän pluggar juridik. jag klagar inte på att vi har lite att leva på, men måste bara kommentera vad du skrev om : " att det inte är några problem att jobba vid sidan". Vårat stora problem är att vi BÅDA har tjänat för mycket i år enligt csn;s normer redan i september. så antingen tackar vi nej till jobb resten av året. eller oxå pluggar vi utan bidrag under denna terminen vilket är ungefär ca 25-30 000 kr som vi då måste jobba ihop istället. nu menar jag inte att vi är lata och hellre vill ha bidrag. men alternativet är tyvärr bara 1. strunta i bidrag och jobba under hösten och tjäna SAMMA som bidraget så vi tjänar alltså inget på att jobba utan vi hade ändå fått pengarna gratis. anledningen är att vi oxå pluggar så för att jobba ihop 30 000 kr samtidigt som man studerar är inte lika lätt. att jobba extra är inga som helst problem precis som du säger men att tjäna så mycket samtidigt som man jobbar är lite svårare. alternativ 2 strunta i att jobba. CSN vill alltså att jag antingen jobbar gratis resten av året eller säger till chefen att jag inte kan jobba och får pengarna i bidrag från csn istället. om vi går på alternativ 2 så måste väl alla hålla med om att det är helt sjukt. det måste finnas incitament för att jobba! jag är ändå arbetsför och absolut ingen latmask. vet folk som får 10 000 kr från socialen och när dom får jobb så tjänar dom ... SAMMA. En lat människa skulle snabbt tänka att varför jobba med samma inkomst i vilket fall. bidraget från csn borde alla få som studerar eller ingen alls. eller åtminstone att gränsen höjs. jag och min flickvän har båda pluggat 100% och har redan passerat gränsen båda två för båda terminerna detta året. Om jag ska bli tvungen att arbeta ihop lika mycket pengar som jag får i bidrag från csn under hösten kommer detta garanterat gå ut över mina studier. och med risk för att låta lat(men vem hade inte gjort samma sak)... förväntas jag verkligen arbeta samtidigt som jag pluggar 100% för att få exakt samma inkomst?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av svenne - 22 januari 2009 11:58

Numera kommer uppdateringar att göras på http://www.inkomsten.se   Lägg till den i din rss läsare istället. ...

Av svenne - 5 december 2008 14:08

Riksbankens sänkning av räntan den 4/12 till 2,0 procent ser jag som en form av konstgjord andning. Det kommer göra att några företag överlever lite längre och några överbelånade bostadsägare kan bo kvar lite längre. Men det löser inga problem på sik...

Av svenne - 4 november 2008 20:17

Den gamla vidskepelsen att man inte ska lägga nycklarna på bordet har aldrig varit mer aktuellt än nu. Stefan Savage professor vid Jacobs School of Engineering vid University of California i San Diego och handledare för de  har lett en grupp student...

Av svenne - 4 november 2008 11:18

Många har nog uppmärksammat läkemedelsverkets kampanj crimemedicin, vars syfte är att uppmärksamma oetiska förhållanden bakom  oseriösa företag som säljer läkemedel på internet. De har gjort en välgjort webbsida kring detta men inte registrerat andr...

Av svenne - 1 november 2008 20:46

   Helt otroligt. 80-talet var tog du väägen.     Sonseed var en kristet popband, med rötterna i Church of Our Lady of Perpetual Help i New York, och grundades i början av 1980-talet. De gjorde bara ett album...       ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ inkomsten med Blogkeen
Följ inkomsten med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se